Cal Nicolau (Casa de Doña Blanca)

Cal Nicolau és un monument protegit com a bé cultural d'interès local del municipi de Vinyols i els Arcs (Baix Camp).

L'edifici principal té una planta rectangular, que consta de baixos i entresòl, planta noble i golfes. La porta principal és d'arc rodó dovellat, i la façana està rematada per un ràfec de volada senzill. Obra de paredat amb reforços de maons, arrebossat. A l'interior de l'edifici, ben arranjat, hi destaca l'excel·lent biblioteca, decorada amb gust.

El bell jardí presenta una porta independent, d'arc rodó dovellat. El jardí, que fa cantonada entre el carrer de la font i el Raval, està separat d'ells per una tanca, que el protegia del barranc. A l'interior d'aquest, vora el Raval de Sant Joan, hi ha una capella de planta rectangular, arrebossada, amb porta d'arc rodó, ull i espadanya d'una campana, i coberta amb teulada de dos vessants.

Cal o Can Nicolau, també conegut per Casa de Donya Blanca, fou edificada a principis del segle XVIII sobre altres construccions més antigues propietat de la família Folc. Al segle XIX passaren a ocupar-la, per extinció de l'anterior, membres d'una branca del llinatge Nicolau de Reus.