Característiques i situació

ESTADÍSTICA 

 

  • Alçada: 95.00 m
  • Habitants: 2.300
  • Superficie: 10.00 km2
  • Etimologia: Prové del llatí vineola o potser de vinyol o vinyòvol , en referir-se a un "vigilant de les vinyes"
  • Gentilici: vinyolencs

(Font: IDESCAT)

 

Vinyols i els Arcs és envoltat per Cambrils (SW, S i SE), Riudoms (E i N) i Montbrió del Camp (NW).

El poble de Vinyols és situat a la dreta del barranc de les Eres, a 95 m d’altitud. El centre principal és la plaça de la Vila dita el Replà, on abans hi havia el castell i la parròquia i on ara hi ha la parròquia i la casa de la vila.

El terme, de forma allargassada, s’estén en terreny pla a l’esquerra de la riera d’Alforja i arriba prop de la mar per l’antic terme de Sant Joan dels Arcs, les edificacions actuals del qual es confonen amb les litorals de Cambrils. Antigament el terme arribava a la mar, però permutà amb Cambrils una franja (200 m) per terres situades a ponent. El punt més alt del terme arriba a uns 100 m. El travessen els barrancs de les Paisanes, del Mas Rovills i el de les Eres; els dos darrers conflueixen per formar el del Regueral.

El terme comprèn el poble de Vinyols, que n'és el cap, i l’antic terme de Sant Joan dels Arcs. Vinyols es comunica per carretera amb Riudoms i amb Reus, carretera aquesta última que continua per ponent fins a enllaçar amb la de Cambrils a Montbrió. Passa pel S del terme, a l’indret de Sant Joan dels Arcs, la carretera N-340, que té un traçat més o menys paral·lel a l’autopista AP-7 cap a València i també el ferrocarril de Tarragona a Tortosa, que té l’estació a Cambrils.

Font: enciclopèdia Catalana