Festa Major de Santa Caterina

El dia 25 de novembre, la festa d’hivern, el dedica la vila de Vinyols i els Arcs a la seva patrona, Santa Caterina d’Alexandria, donzella cristiana que visqué al segle III i que segons la tradició tardana morí màrtir a Alexandria durant la persecució de Magenci l’any 307. Noble i instruïda,segons explica la tradició, va morir decapitada després d’haver trencat miraculosament  la roda a la qual va ser lligada i amb la que se la representa en les imatges.

Fou una santa de gran devoció en l’Edat Mitjana. A Vinyols ja se li va dedicar la primera església bastida l’any 1245, quan era arquebisbe de Tarragona Pere Albalat. Com passa amb la festa major de Sant Joan, la de Santa Caterina es comença a celebrar ja les setmanes anteriors al dia de la patrona. Especialment la celebració de la fira d’art i Artesania Vinyartia actua com a obertura de les festes.

Les activitats més destacades de Santa Caterina són el repic de campanes, el pregó de festa, el tast de la caterineta (beguda típica de Vinyols) i la missa i processó en honor a Santa Caterina.