Festa Major de Sant Joan

La festa d’estiu de Vinyols i els Arcs és consagrada a Sant Joan Baptista i neix d’una antiga tradició arreu d’Europa ja que coincideix amb el solstici d’estiu i s’assimila a molts mites i costums pagans.

La nit del 23 de juny, revetlla de Sant Joan, és una nit en què se celebra el solstici d’estiu, una celebració que l’Església Catòlica fa coincidir amb la data de naixement de sant Joan Baptista i que ha esdevingut una festa amb elements i costums molt marcats i simbòlics: el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de sant Joan, les cançons o el ball.

Els primers habitants del poble dels Arcs, ja en la segona meitat del segle XII dedicaren la primitiva església parroquial a Sant Joan, una devoció que es va estendre després a Vinyols quan es van unir els dos pobles.

Les activitats festives s'inicien el cap de setmana anterior a Sant Joan, quan se celebra la Diada de la Samfaina i el Pinxo Vinyolenc, activitats de caire gastronòmic que fan de preludi de la festa major.

La vigília de Sant Joan, a la nit, s’inicia la festa amb la foguera i el mateix dia 24 se celebren les activitats culturals i esportives així com la cerimònia religiosa en honor al patró. 

 

Font: Guia de Vinyols i els Arcs. Laureà Pagarolas i Sabaté

Fotos cedides per Mario Chancho