Recomanacions per anar a fer la compra

Recomanacions per anar a fer la compra

Mesures de contenció de la transmissió de COVID-19 (Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya)

En el marc de les mesures de contenció de la transmissió de COVID-19, la recomanació per a la ciutadania és continuar seguint les normes habituals de seguretat alimentària i les normes de prevenció que vagin facilitant les autoritats competents per contenir la propagació del virus.

Així mateix, facilitem les següents recomanacions per anar a fer la compra d’aliments:

 1. Eviteu sortir si teniu símptomes respiratoris o febre. En aquests casos demaneu ajuda a algú perquè us faci la compra i eviteu qualsevol contacte.
 2. Només ha de sortir una persona. En la mesura del possible, les persones més vulnerables han de quedar-se a casa.
 3. Sortiu a fer la compra només quan sigui necessari i planifiqueu-la per a reduir al mínim el nombre de visites a establiments de venda d’aliments.
 4. Porteu a mà un desinfectant alcohòlic per a les mans i feu-lo servir sovint.
 5. Preferentment, porteu la vostra pròpia bossa o cistella de la compra i desinfecteu amb freqüència els llocs de contacte amb les mans amb la mateixa solució alcohòlica de desinfecció de mans.
 6. Si agafeu carros o cistelles del supermercat, desinfecteu la zona de contacte amb les mans amb solució alcohòlica.
 7. Feu servir guants d’un sol ús per agafar els aliments.
 8. Toqueu el mínim possible els aliments, encara que estiguin envasats. Mireu d’estar segurs que us voleu emportar el producte abans d’agafar-lo. No el torneu a deixar després d’haver-lo tocat.
 9. Aneu en compte amb tot allò que toqueu, com manetes de portes i expositors, pantalles, teclats per al pagament, botons dels ascensors, diners, etc. Desinfecteu-vos les mans amb solució alcohòlica cada vegada que faci falta.
 10. Mantingueu sempre la distància mínima de seguretat de dos metres amb altres persones i eviteu aglomeracions.
 11. En tornar a casa, renteu-vos les mans amb aigua i sabó. Si ho veieu necessari, podeu prendre mesures addicionals com netejar els envasos amb una solució desinfectant i eliminar els embalatges exteriors.
 12. Netegeu fruites i verdures afegint a l’aigua unes gotes de lleixiu segons les  recomanacions habituals (veure enllaç a sota).
 13. Si utilitzeu una protecció que us tapi boca i nas, tingueu en compte que pot ser un focus de contaminació si no està ben neta i desinfectada. S’ha d’evitar tocar-la amb les mans fins que sortiu de la botiga i cal eliminar-la o netejar-la i desinfectar-la cada vegada que s’utilitzi. No oblideu que l’ús d’aquestes mascaretes casolanes (Vídeo - Consells a l'hora de fer mascaretes casolanes) no podrà mai reemplaçar les veritables mesures de protecció que són el correcte rentat de mans i, sobretot, el distanciament social que es concreta en mantenir-se a un metre i mig com a mínim de les altres persones, també a l’interior dels espais tancats.
 14. Per a més informació es poden consultar els següents enllaços: