FESTA MAJOR DE SANT JOAN

27/06/2023 Festes i Cultura

FESTA MAJOR DE SANT JOAN

 

Durant el cap de setmana del 16 al 18 de juny vam poder gaudir dels quadres dels alumnes de l'Escola Santa Caterina que es van poder sentir com uns artistes i van exposar els seus dibuixos a l'Establia. El nom de l'exposició "Observant racons del meu poble" ja ens donava una pista del que anàvem a veure. I és que Vinyols i els Arcs és molt artístic i ha inspirat als nens i a les nenes que han donat el seu particular punt de vista. Els colors i les formes ens fan pensar que hi ha molts artistes potencials al nostre poble.

El divendres 16 a la nit, van actuar els Dj's Hernán Hill i Dídac Rodriguez a la pista d'estiu. El públic, petit i gran, va poder gaudir d'un espectacle amb molta música, llum, bengales i actuacions a sobre de l'escenari amb molts canvis de vestuari.

El dissabte 17 a la tarda les puntaires es van reunir en la IX Trobada de puntaires a la plaça President Lluís Companys. Van poder compartir les seves creacions i agafar idees de les puntaires més veteranes. També va haver-hi temps per riure i passar-s'ho bé.

La Trobada de vehicles clàssics i antics també es va fer el dissabte 17 a la tarda. Tota l'avinguda Catalunya es va omplir de clàssics que ens van fer viatjar a una altra època. Els cotxes descapotables van acaparar moltes mirades. Els cotxes sis-cents van ser la petita joia de la corona. L'ambient retro va inundar els carrers de Vinyols i els Arcs per unes hores.

El dissabte 17 a la nit va ser el moment per relaxar-se després de tanta activitat. La música del Joan Marcià va acompanyar la tarda de pintxos a la pista d'estiu. El músic va amenitzar la tarda, mentre molts feien cua per aconseguir el seu deliciós pintxo. La vetllada va ser un èxit de públic.

El diumenge 18 va ser molt intens a Vinyols i els Arcs. Ple d'activitats, música i menjar, encara que el temps de vegades no ens va voler acompanyar, vam posar bona cara i les nostres millors intencions.

El diumenge 18 al matí es va servir l'esmorzar popular de pa torrat amb llonganissa normal i amb samfaina, acompanyat d'olives, vi , aigua i, en alguns moments, de paraigües també. El bon humor dels vinyolencs i de les vinyolenques va fer que tot fluís en un bon ambient, distès i de festa.  Els més treballadors van ser els nois de la brigada que no van parar de fer anar la graella.

Ja més arrecerats, el concurs de samfaina, que es feia a l'entrada de la Casa de la Vila, va tenir un guanyador i una guanyadora que podran degustar el seu menú al restaurant L'Original de Cambrils. La decisió del nostre jurat, el Joan Llaberia i l'Alba Molas, va estar molt difícil, perquè el nivell va ser molt alt.

Mentrestant, un trenet elèctric transitava pels carrers de Vinyols i els Arcs, transportant a grans i petits per una visita inoblidable pel nostre municipi.

Malauradament, aquest any no es va poder gaudir de la baixada de carros. La vam trobar molt a faltar. Però no patiu, es farà més endavant.

El diumenge a la tarda la música va sonar en les veus de les tres corals que van formar part del V Aplec d'estiu de corals al Casal. El Casal va posar-se en peus per aplaudir a aquests artistes que de manera amateur ens regalen els seus cants.

Durant el cap de setmana del 23 al 25, a Vinyols i els Arcs hem tingut uns dies molt moguts amb motiu de la festa major de Sant Joan, amb fogueres, sopars, música, castells de focs, inflables, art, espectacles i realitat virtual. Tothom, grans i petits, tots plegats han gaudit d’aquests dies de festa major.

El divendres 23, la Flama del Canigó ens va visitar per a l’encesa de la foguera de Sant Joan, acompanyada de música, amb la Colla Gegantera i de Grallers de Vinyols i els Arcs, la lectura del manifest, la coca de Sant Joan i el moscatell.

Al vespre, un clàssic, el sopar popular de revetlla, que va ser un èxit rotund. Les taules es van omplir de vinyolenques i vinyolencs per celebrar aquesta nit a la llum del castell de focs  i amb de la música de l'Orquestra Montesol i el Dj Aleix Ballester.  I, com cada any, foto de germanor de les Joanes i els Joans i lliurament d’un detall.

El dissabte 24, es va celebrar una missa solemne en honor a Sant Joan i, tot seguit, els Gegants i el Ruquet de Vinyols i els Arcs, com a convidats d’honor, van fer una ballada al so de les gralles i els tambors.

A la tarda, els petits van xalar d'allò més amb la festa de l'escuma i els inflables interactius a les escoles velles.

La nit va ser màgica amb cinema a la fresca i la pel·lícula "Mamma Mia". Una proposta original i única que va sorprendre el públic quan els actors van sortir de darrere de la pantalla per ballar i cantar en directe.

El diumenge 25, la piscina municipal va celebrar una jornada de portes obertes perquè el poble gaudís d'un dia en remull i la canalla jugués amb els inflables aquàtics.

Una altra de les activitats pensades per als més petits va ser el bateig de realitat virtual, al Centre Cultural: una experiència inoblidable i immersiva que es va fer curta per a qui ho va voler provar.

A la tarda, el recital de poesia organitzat per artAMIL va convocar un públic animat i amb ganes d’escoltar els poemes de Xavier Amorós "Amorosits", amb música i pintura en directe.

Al vespre, l'espectacle “Autoficció” d’en Pep Plaza, al Casal, va tancar un cap de setmana de traca, amb una actuació memorable per les seves històries, imitacions i cançons, que van provocar un esclat de rialles  contínues i aplaudiments del públic.

El divendres 30 van acabar les activitats al voltant de la Festa Major de Sant Joan a Vinyols i els Arcs. I per tancar un dels esdeveniments més importants del poble, la festa es va desplaçar a la Fontcoberta.

A la tarda, els més petits i les més petites van poder saltar i fer amics als inflables interactius instal·lats al carrer Bernat dels Arcs.

Al vespre, el sopar de cistell va confirmar la germanor entre els veïns dels Arcs, que no es van voler perdre aquest moment per compartir sopar i rialles amb els veïns.

Més tard, va ser el moment de donar-ho tot per fer baixar el sopar, ballant enmig de la pista amb la discoteca mòbil, on un Dj i una animadora van arrodonir la nit de fi de festa.